سه شنبه, ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ | ۰۶ شوّال ۱۴۴۵ قمری | ۱۶ آوریل ۲۰۲۴ میلادی
هدر بالا
  1. عکس
پنج شنبه, ۰۵ اسفند ۱۳۹۵ ۲۲:۲۶
کتاب «کوچه زنبورک خونه» رمان تاریخی در بررسی تاریخ اجتماعی شیراز قدیم در میانه سال های ۱۳۱۳ تا ۱۳۳۲ است از سوی انتشارات رخشید در ۱۰۰۰ نسخه به چاپ رسید.

به گزارش پایگاه خبری «پیام خبر»، کتاب حاضر که توسط دکتر مصطفی ندیم عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز نوشته شده در ادامه تاریخ نگاری هایی است که این چهره علمی و دانشگاهی با اثری پیرامون خیابان کریم خان زند شیراز آغاز کرد و اینک در کتاب «کوچه زنبورک خونه» به بخش دیگری از این شهر تاریخی رسیده است.

ندیم در مقدمه کتاب «کوچه زنبورک خونه» اشاره می کند: «از نوجوانی به نوشتن داستان علاقه داشتم. شاید خواندن داستان های فراوان ایرانی و غیر ایرانی در این علاقه نقش داشت و شاید تعریف کردن خاطرات روزانه برای نزدیکان و تشویق پدر و مادر مرا به نوشتن علاقه مند کرد. هرچه بود در خانه ای بزرگ شدم که خواندن و نوشتن جزیی از زندگی بود. در سال ۱۳۵۹ در کلاس داستان نویسی استاد ابوالقاسم فقیری شرکت کردم».

نویسنده در بخش دیگری از مقدمه کتاب می نویسد: «... این کتاب نخستین تجربه من در نوشتن اثری با رویکردی به شیوه داستان نویسی مستندنگاری است. به بیانی دیگر این اثر را می توان یک رمان تاریخی نیز دانست و تقریبا تمامی شخصیت های این نوشته جز یکی دو نفر واقعی هستند. اتفاقات و رخدادها نیز همه واقعی و تاریخی است. این اثر مستند نگاریست از آن جهت که خاطرات مادرم از سن ۶ سالگی تا ۲۶ سالگی را در بر می گیرد و تاریخی است از آن جهت که به دلیل مغفول ماندن حوادث مهم تاریخی و اجتماعی در این دو دهه، به این حوادث توجه شده است. در کتابهای تاریخ شیراز از حادثه مهم حصبه شیراز در سال ۱۳۲۲ کمتر سخنی رفته است. نگارنده تنها در بررسی اسناد، چند سند مربوط به این حادثه یافتم که در طی مقاله ای در مجله تاریخ پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز به چاپ رسیده است. همچنین ماجرای حمله ملخ ها تنها در یادها مانده است و برخی آداب و رسوم مربوط به عروسی و یا عزا و تفریحات زنانه آن دوره».

این درحالیست که «کوچه زنبورک خونه» کتابی بر اساس وقایع نگاری اسنادی برپایه آنچه در میان سالهای دهه ۳۰ تا ۵۰ روی می دهد و شیراز بین سالهای ۱۳۱۳ تا ۱۳۳۲ خورشیدی مورد بررسی قرار گرفته است.

نگارنده کتاب یادشده در مورد نام کتاب که ابتدا «نوری در خانه» بوده توضیح می دهد: از آنجا که غیر از توجه ام به مادر و زن ایرانی، به شیراز و تاریخ اجتماعی آن معطوف می شود.

نویسنده کتاب «خیابان کریم خان زند شیراز» اضافه می کند: کتاب اول در مورد شیراز و خیابان زند است و وقایع این خیابان و نظری به شیراز در چند دهه گذشته و این کتاب کوچه زنبورک خونه نام گرفت و وقایعی که این کوچه و کوچه موازی آن یعنی کوچخ کدخدا شروع می شود.

خواننده در بخشی از کتاب می خواند: «مادر پیش از این نیز بارها از پدربزرگش و احترام او در محله سردِزک برایم سخن گفته بود اما این دیدارهای چهارشنبه بهترین فرصت بود تا بیشتر بدان و بیشتر بپرسم، پس به مادر گفتم مادر از پدربزرگتان بیشتر برایم بگویید. مادر ادامه داد: کار داد و سد با قلات چنان بود که پدربزرگ باغ بزرگی معروف به باغ گچی را در آنجا خریداری کرد. پدر تا مدتها پیش پدربزرگ کار می کرد و پدربزرگ هم تاجیر سرشناسی بود و هم به عنوان سیدی بزرگوار در محله سردزک مورد احترام اهالی بود. پدر بزرگ همیشه در جیبش مقداری نخودچی و کشمش و نقل داشت و در کوچه زنبورک خونه که راه می رفت بچه ها به دور او جمع شده و او به هرکدام چند دانه نخودچی و کشمش می داد و کشمش های قلات بسیار خوشمزه و شیرین بود. پدربزرگ به مسجد نو زیاد می رفت و پس از نماز برای تشویق کودکان که به مسجد آمده اند، به انها نُقل می داد و به همین دلیل به سید بچه معروف شده بود».

بیژن کیا، منتقد ادبی بر این کتاب یادداشت کوتاهی نگاشته که پشت جلد آن آمده و در بخشی از آن می نویسند: «شیراز همیشه در خاطره ها می ماند به خاطر زیبایی هایش و شیراز رازهایی دارد پس از زیبایی روح نواز و اینک در این کتاب نویسنده دریچه ای می گشاید به رازهایی که شاید کمتر بازگو شده، ارزش های خانوادگی، محبت های بی دریغ، هویت اصیل و تاریخ شیراز با همه فراز و فرودش. کتاب را می خوانی و لذت می بری از چک چک واژه ها که می چکد. تجربه ای است تازه – تورق و خوانش- این کتاب».

کتاب «کوچه زنبورک خونه» از بهمن ماه گذشته در کتابفروشی ها قرار گرفته و رونمایی آن در خانه تاریخی سووشون شیراز برگزار شد.

شناسه کتاب:

عنوان: کوچه زنبورک خونه(رمان تاریخی در بررسی تاریخ اجتماعی شیراز قدیم، سالهای ۱۳۱۳ تا ۱۳۳۲)

نویسنده: مصطفی ندیم

موضوع: داستان های فارسی

انتشارات: رُخشید

محل نشر: شیراز

نوبت چاپ: اول، ۱۳۹۵

تعداد صفحات: ۲۰۰ صفحه، مصور، عکس

طراح جلد: حمید روزی طلب

آماده سازی کتاب: سید مجتبی جعفری زوج

شمارگان: ۱۰۰۰ نسخه

قیمت: ۱۴۰۰۰ تومان

شماره کتابشناسی ملی: ۴۴۶۹۹۹۴

شابک: ۶-۶۵-۵۷۲۳-۶۰۰-۹۷۸

 

کد خبر 4399

 

دیدگاه ها

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید